VARŠUVA. Koperniko mokslo centras: žingeidumui sužadinti, smalsumui patenkinti

Koperniko mokslo centrą Varšuvoje ruošėmės aplankyti jau seniai, pakeliui grįžtant iš kokios nors ilgesnės kelionės. Bet vis nerasdavome papildomos dienos tam miestui. Todėl per šias mokinių rudens atostogas Varšuvą padarėme mūsų kelionės tikslu, kad jo nebenurungtų jokios kitos įdomybės. Juolab, kad jau ir vaikai tokio mažiaus, kuris leidžia suvokti daugelį centre pristatomų dalykų arba bent aiktelėti iš nuostabos.

Visgi, kai ko neįvertinome – viskam perprasti ir suprasti vienos dienos tikrai mažoka. Nors eilių nebuvo, visur reikėjo skaityti eksponatų ir eksperimentų aprašymus bei aiškinti vaikams, kas kaip ir kodėl veikia, o tai atima laiko. Tad kai kurias mažiau įdomias atrakcijas teko tiesiog apeiti per daug nesigilinant. Mes, tėvai, buvome filtras, subjektyviai sprendžiantis, ką vaikai pajėgūs suprasti, o kartais atsijojantis tik tai, ką patys buvome pajėgūs nesudėtingai paaiškinti.

Reikia pripažinti, kad centras įrengtas išties turtingai. Turtingai ne prabangiu interjeru, o mokslo sričių ir eksponatų gausumu. Visi eksponatai su paaiškinimais, interaktyvūs, juos galima paliesti ir išbandyti. Kai kurios veiklos tokios įtraukiančios, kad nuo jų pasitraukti priverčia tik eilė tau už nugaros laukiančių kitų lankytojų. Ką čia veikti, ras tiek įvairaus amžiaus vaikai, tiek suaugę. Na, nebent kūdikius čia vežtis tikrai ankstoka, nors net ir jie netrukdo čia puikiai leisti laiko jauniems tėveliams ir neblaško kitų lankytojų. Nes tiesiog nėra kada nuobodžiauti.

Kiek ilgai užtruksite centre, priklauso tik nuo jūsų. Kuo detaliau skaitysite aprašymus ir nagrinėsite eksponatus, tuo ilgiau užtruksite. Mes dienos pabaigoje sunkiai laikėmės ant kojų, nors vaikai vis dar rodė entuziazmą prie kiekvienos naujos atrakcijos. Mūsų išsigelbėjimui, antrame aukšte radome suoliukų, ant kurių mielai prisėdome ne kartą.

Būtinai su savimi pasiimkite buteliuką vandens. Nors centre yra kavinė, jums mažai norėsis įveikti nemažą atstumą iki jos, kad numalšintumėte troškulį. Bet vis tiek greičiausiai į ją užsuksite, kai apeisite pirmą aukštą ir jau norėsis numalšinti alkį. Ten rasite sumuštinių, viliojančių desertų ir įvairiausių gėrimų. Labai sveikuoliškai besimaitinantys vargu ar ką išsirinks, bet pasmaližiauti yra kuo.

Bilietus buvome įsigiję iš anksto, ir tai sutaupė laiko bei nervų. Kaip pamatėme vietoje, būtume rizikavę patekti į centrą daug vėliau ir nespėti aplankyti didžiosios dalies ekspozicijos. Tad nusipirkti iš anksto internetu tikrai verta.

Mažiau verta laukti eilėje, kad pažiūrėtumėte periodiškai vykstančius spektaklius. Daug žadantys robotų vaidinimas ir aukštos įtampos spektaklis nebuvo tokie jau ypatingi. Nors antrąjame pamatėme nekasdienių vaizdų, bet lenkiškų pasakojimų nesupratome. Teko pramankštinti atmintį ir prisiminti, ką mokykloje sužinojome apie elektrą, kad galėtume nors truputį vaikams perteikti vaidinimo prasmę. Spektaklis trunka neilgai, bet spėjome truputį pailsėti nuo vaikščiojimo.

O pats centras tikrai įdomus ir vertas dėmesio. Diena nenueis vėjais tiek vaikams, tiek suaugusiems.